Πίνακας Περιεχομένων

Τι πόρους χρειαζόμαστε για να πραγματοποιήσουμε ένα "Ταξίδι στην Ετεροτοπία;"

Ένα ειδικευμένο επιτελείο με ξεκάθαρους ρόλους και αρμοδιότητες

Η επιτυχία του ταξιδιού συνδέεται άμεσα με τη σαφήνεια και την αποτελεσματικότητα της οργανωτικής ομάδας. Κάθε μέλος της διοργάνωσης πρέπει να έχει τις κατάλληλες ικανότητες ώστε να διεκπεραιώσει τον συγκεκριμένο ρόλο που θα του ανατεθεί κατά την διάρκεια της Ετεροτοπίας, όπως επίσης μια σειρά από συγκεκριμένες δεξιότητες, μεταξύ των οποίων:

Κάθε ομάδα οφείλει να βρει την δική της ισορροπία αλλά συστήνουμε να γίνει μια λίστα με τους ρόλους και τις αρμοδιότητες κάθε μέλους της διοργάνωσης έτσι ώστε να αποφευχθούν παρανοήσεις μη ανατεθειμένων εργασιών και ευθυνών.

Υπάρχουν πολλές εργασίες να γίνουν πριν , κατά την διάρκεια και μετά το Ταξίδι, γι'αυτό συμβουλεύουμε να λάβετε υπόψη τουλάχιστον τους παρακάτω τομείς:

Για κάθε ένα από αυτούς, περιγράψτε με ακρίβεια τι σημαίνει και καταγράψτε τις εργασίες σε ένα έγγραφο που θα υπογραφεί και από τους δύο, τον συντονιστή και το πρόσωπο που θα αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο. Προσπαθήστε να είστε ρεαλιστές στην σχεδίαση των ρόλων και κυρίως όταν ενστερνίζεστε κάποιο ρόλο. Μπορεί να θέλετε να δοκιμαστείτε στα δύσκολα, αλλά εάν είστε αλαζόνας και υπερφορτώσετε τον εαυτό σας με αρμοδιότητες, μπορεί να καταρρεύσετε κάτω από την πίεση και όλη η ομάδα μπορεί να είναι δύσκολο να ανακάμψει.

Μερικές εβδομάδες πριν την έναρξη του Ταξιδιού, συγκεντρώστε όλη την ομάδα για μια προσομοίωση: διαβάστε το πρόγραμμα ανά ημέρα και σχεδιάστε ποιος κάνει τι, με όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε. Προσπαθήστε να προβλέψετε προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και προσπαθήστε να βρείτε πώς μπορείτε να κινηθείτε και να τα ξεπεράσετε ως ομάδα.

Κατά την διάρκεια του Ταξιδιού, φροντίστε να εξοικονομήσετε λίγο χρόνο στο τέλος κάθε μέρας για μια συνάντηση μεταξύ των διοργανωτών. Συνοψίστε τα τεκταινόμενα της ημέρας και προετοιμάστε την επόμενη, αξιοποιώντας όλα τα νέα δεδομένα ώστε να βελτιώσετε την εφαρμογή του προγράμματος.

Δράστε και αντιδράστε ως ομάδα και ποτέ μην ξεχάσετε αυτό το βασικό κανόνα: Οτιδήποτε και να συμβεί, εάν μια λάθος πληροφορία έχει διαδοθεί από κάποιο μέλος της διοργάνωσης ( μόνο εάν αυτή η πληροφορία δεν βάζει κάποιον σε κίνδυνο) μην την αντικρούσετε, ακολουθήστε τη. Θα έχετε την ευκαιρία να το συζητήσετε αργότερα στην επόμενή σας συνάντηση με τους συνεργάτες σας. Για την ώρα, ο ρόλος σας είναι να συμπαραστέκεστε στους συμμετέχοντες και τους συνεργάτες σας στην προσπάθειά τους να ακολουθήσουν την ροή και να βεβαιωθείτε ότι η μέρα συνεχίζεται.

Αξιόπιστοι Συνεργάτες

Πώς να διαλέξετε τους συνεργάτες σας;

Το Ταξίδι στην Ετεροτοπία περιλαμβάνει συνήθως πολλούς συνεργάτες σε τοπικό επίπεδο:

Αυτοί οι τοπικοί συνεργάτες θα πρέπει να συμβάλλουν το ελάχιστο σε 1 από τις 5 παρακάτω εργασίες:

Πώς να δημιουργήσετε μια καλή συνεργασία;

Η ποιότητα της σχέσης σας με τους συνεργάτες σας θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του ίδιου του Ταξιδιού. Ως εκ τούτου, αφιερώστε κάποιο χρόνο στο να συζητήσετε με τον κάθε πιθανό συνεργάτη για τους στόχους και τα κίνητρά σας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στους συνεργάτες οι οποίοι θα φιλοξενήσουν την ομάδα στον χώρο τους για μια εβδομάδα ή για λίγες μέρες.

Συστήνουμε να επικοινωνήσετε μαζί τους πριν να φτιάξετε το προσωρινό πρόγραμμα της διαμονής σας κατά τη διάρκεια του Ταξιδιού. Εξηγείστε όλες τις πλευρές του Ταξιδιού ( θεματικές που εξετάζονται, εκπαιδευτική διαδικασία, ομάδα στόχος κ.α.) και ανταλλάξτε ιδέες σε πιθανές θεματικές και/ή αλληλεπιδράσεις. Βάλτε τον καλύτερο σας εαυτό ώστε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους εάν δεν τους γνωρίζετε ήδη: για παράδειγμα προσκαλώντας τους να επισκεφτούν την ιστοσελίδα σας ή το blog σας, ή να γνωρίσουν το χώρο όπου εργάζεστε και τους συνεργάτες σας. Παρουσιάστε τους τις δραστηριότητες και τις θεματικές με τις οποίες ασχολείται η οργάνωσή σας. Αυτό μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο αλλά μην απογοητευτείτε.

Εάν σας ενδιαφέρει κάποιος πιθανός συνεργάτης, επισκεφτείτε το χώρο του για να συζητήσετε μαζί του το εγχείρημα, το λιγότερο 4-5 μήνες πριν την πραγματοποίηση του Ταξιδιού. Πάρτε μια ιδέα του χρόνου που απαιτείται για την ομάδα να γνωριστεί και να αλληλεπιδράσει στο πλαίσιο της δραστηριότητας που θα πραγματοποιηθεί, ρωτήστε για τις συνθήκες διαβίωσης (πρόσβαση σε νερό, μέγεθος της περιοχής του καταυλισμού), ορίστε τον εξοπλισμό που χρειάζεστε και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Εξερευνήστε αν κάποια άτομα από το εγχείρημα που θα σας φιλοξενήσει μιλάνε Αγγλικά ώστε να μπορέσουν να αλληλεπιδράσουν με την ομάδα (σε περίπτωση που το Ταξίδι περιλαμβάνει άτομα από διαφορετικές χώρες).

Μείνετε σε τακτική επαφή μαζί τους και μπείτε σε περισσότερες λεπτομέρειες κάθε φορά που συναντιέστε. Αυτό θα επιστρέψει στο τελικό πρόγραμμα να περιλαμβάνει αρκετές θεματικές και στην εμπειρία σας να είναι ένα ωραίο μείγμα από ότι μπορεί να ας προσφέρει η περιοχή.

Θυμηθείτε ότι μια καλή συνεργασία πρέπει να στηρίζετε σε κοινές αξίες και κοινά ενδιαφέροντα, σε συμπληρωματικές δεξιότητες, εμπειρίες και πόρους και δεν θα πρέπει να υπάρχουν προκαταλήψεις στην συζήτησή σας. Συζητήστε για όλα τα θέματα και όχι μόνο για τα πιο “φανταχτερά”. Μιλήστε για χρήματα, εξετάστε τον ενθουσιασμό και τις προσδοκίες των οικοδεσποτών από διαφορετικές οπτικές γωνίες, προσπαθήστε να εκφράσετε ότι δεν έχει ειπωθεί, κρυφές ή ασυνείδητες προκαταλήψεις: ότι παραμένει ανείπωτο μπορεί να γίνει γόνιμο έδαφος για παρανοήσεις ή απογοητεύσεις αργότερα.

Σε οποιοδήποτε σημείο της συζήτησης, αν πιστεύετε ότι στο τέλος η συνεργασία δεν είναι συναφής ή αν κάτι σας προβληματίζει, μην τα παρατήσετε! Εξερευνήστε άλλες προοπτικές είτε με τους ίδιους συνεργάτες είτε με μια άλλη ομάδα ντόπιων συνεργατών, ρωτήστε στο κύκλωμά σας και διερευνήστε τόσο όσο σας χρειάζεται.

Σίγουρα θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία! Ίσως χρειαστείτε αρκετές συναντήσεις επί τόπου (τουλάχιστον 2) ώστε να καταλάβετε ο ένας τον άλλο και τελικά να καταλήξετε στην στιγμή όπου θα υπογράψετε μια διμερής σύμβαση στην οποία θα έχετε καταγράψει όλες τις πληροφορίες που αφορούν: στόχους, διάρκεια της διαμονής, περιεχόμενο των εργασιών, παρεχόμενος εξοπλισμός, οικονομική συμφωνία κ.α. Να είστε ξεκάθαροι και συνοπτικοί: Αυτό το έγγραφο θα είναι η τελική σας συμφωνία και θα σας επιστρέψει να αποφύγετε παρεξηγήσεις ή να επιλύσετε εύκολα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν κατά το στάδιο της υλοποίησης.

Ακολουθήστε πάνω κάτω την ίδια διαδικασία με τους εξωτερικούς συνεργάτες. Πιάστε όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη συνεργασία σας και καταγράψτε ότι συμφωνηθεί σε επίσημο έγγραφο, μπορεί να είναι μια σύμβαση.

Το σημαντικότερο θέμα για να παρουσιάσουν στους συμμετέχοντες είναι η τεχνική τους εμπειρία ή η ακαδημαϊκή τους γνώση αλλά μην ξεχάσετε να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

Δύο μήνες πριν την πραγματοποίηση του ταξιδιού, ζητήστε από τους εκπαιδευτές μια λεπτομερή περιγραφή του εργαστηρίου τους όσο αφορά στην υλικοτεχνική και παιδαγωγική πλευρά, ώστε να μπορείτε να προετοιμαστείτε κατάλληλα (χώρος, υλικά κ.α.).

Χρηματοδοτικοί πόροι

Καθορίστε τις ανάγκες σας

Το κόστος ενός ταξιδιού στην Ετεροτοπία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

Θα πρέπει να λάβετε υπόψη όλα αυτά ώστε να καθορίσετε το ύψος του προϋπολογισμού και να αποφασίσετε σε τί μπορείτε να ανταπεξέλθετε και σε τί όχι. Πιθανά θα χρειαστεί να αποκλείσετε κάποιες επιλογές αλλά αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού. Τώρα είναι η ώρα να θέσετε τις προτεραιότητές σας: εάν κάτι είναι απαραίτητο, σημαντικό ή δευτερεύων.

Συγκεντρώστε τα χρήματα που χρειάζεστε

Στην δική μας περίπτωση, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που χρειάζεται για την οργάνωση των Ταξιδιών προέρχεται από δημόσιους χορηγούς και πιο συγκεκριμένα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ (τομέας νεολαίας) αλλά αυτή είναι μια πιθανότητα πραγματοποίησης.

Για παράδειγμα η γαλλική οργάνωση, ζητάει από τους συμμετέχοντες να καλύψουν μέρος των εξόδων για την στήριξη που τους παρέχεται πριν και μετά το ταξίδι αλλά δεν λειτουργούν όλοι οι διοργανωτές με τον ίδιο τρόπο. Κάθε οργάνωση θα πρέπει να κάνει τις δικές της επιλογές σύμφωνα με την δική τους ηθική και τις ειδικές τους ανάγκες (έμμισθο προσωπικό, εξοπλισμό, συμφωνίες με τοπικούς συνεργάτες…) Οποιαδήποτε επιλογή και αν κάνετε, πιστεύουμε ότι η οικονομική συμμετοχή που πιθανά να ζητήσετε δεν θα πρέπει να είναι εμπόδιο στην συμμετοχή τους. Το Ταξίδι στην Ετεροτοπία οφείλει να είναι προσβάσιμο όλους, όποια κι αν είναι η οικονομική τους κατάσταση.

Όσο περισσότερες είναι οι πηγές χρηματοδότησης τόσο το καλύτερο. Μην προσκολλάστε σε μόνο μια πηγή χρηματοδότησης (για παράδειγμα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+). Μπορείτε επίσης να ζητήσετε την στήριξη του δήμου σας, της νομαρχίας ή οποιαδήποτε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή που ταιριάζει στην ηθική σας.

Βρείτε δημιουργικούς τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα, αναζητήστε καλές προσφορές

Ο καλός σχεδιασμός θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα έξοδά σας για τα περισσότερα είδη.

Για παράδειγμα, όσο αφορά το φαγητό, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες από τον ίδιο προμηθευτή ( ένα μαγαζί βιολογικών, ένα τοπικό συνεταιρισμό, ένα βιοκαλλιεργητή). Από την εμπειρία μας, ο καλύτερος τρόπος είναι να αγοράσετε προκαταβολικά τις ξηρές προμήθειες από την πόλη που διαμένετε σε κάποιο βιολογικό μαγαζί . Κατά τη διάρκεια του Ταξιδιού, ψάξτε για τα φρέσκα προϊόντα (λαχανικά, φρούτα, τυριά, ψωμί κ.α.) από παραγωγούς της περιοχής όπου πραγματοποιείτε το Ταξίδι στην Ετεροτοπία.

Σχετικά με τις μετακινήσεις (αυτές μπορεί να είναι ένα σημαντικό έξοδο μια και το Ταξίδι στην Ετεροτοπία συνήθως πραγματοποιείτε σε αγροτικές περιοχές όπου δεν υπάρχουν δημόσιες συγκοινωνίες) μπορείτε να μειώσετε το κόστος βελτιώνοντας τις διαδρομές.

Για κάθε είδος δαπάνης, ψάξτε για καλές ευκαιρίες και δημιουργικούς τρόπους ώστε να καλύψετε τις ανάγκες σας. Αν το κάνετε σωστά θα εξοικονομήσετε πολύ χρόνο, ενέργεια και χρήματα.

Θυμηθείτε: "Πόροι" δεν νοούνται μόνο τα χρήματα

Τελευταίο και σημαντικότερο: πάντοτε να εξετάζετε τις ανάγκες σας σε επίπεδο πόρων και όχι μόνο σε επίπεδο χρημάτων.

Μπορεί να βρείτε τρόπο να έχετε πρόσβαση σε ό,τι χρειάζεστε χωρίς να ξοδέψετε χρήματα ανταλλάσοντας κάτι με τον προμηθευτή κάποιων αγαθών ή υπηρεσιών. Για παράδειγμα μπορείτε:

Να είστε δημιουργικοί, σκεφτείτε εκτός της περπατημένης: μπορείτε να βρείτε μια λύση στα περισσότερα θέματα που αντιμετωπίζετε. Και αν όχι, απλά επανεξετάστε την ανάγκη σας και ψάξτε για κάποιο άλλο τρόπο: άλλη δραστηριότητα η οποία μπορεί να ανταποκριθεί στον ίδιο στόχο, άλλη τεχνική ή υλικοτεχνική διευθέτηση…

Όταν μια πόρτα κλείνει, δεν είναι το τέλος του κόσμου αλλά μόνο ένα κουνούπι στην σκηνή σας…