Translations of this page?:

Εργαλεία Χρήστη

Εργαλεία ιστότοπου


el:guide:implementation:activities

Βλέπετε μια παλαιότερη έκδοση της σελίδας!


Δραστηριότητες / Πρόγραμμα

Δραστηριότητες για την ενεργοποίηση, για να σπάσει ο πάγος και για να δεθεί η ομάδα

Όλα μέσα από το παιχνίδι, αλλά όχι για το παιχνίδι “.

Οι δραστηριότητες για να σπάσει ο πάγος, να τονωθούν οι συμμετέχοντες και να καλλιεργηθεί το ομαδικό πνεύμα ( συνοχή της ομάδας) θα σας βοηθήσουν ώστε εδραιώσετε και να διατηρήσετε μια θετική ατμόσφαιρα στην ομάδα συμπεριλαμβάνοντας και τους πιο ντροπαλούς.

Σας συμβουλεύουμε να ξεκινήσετε το Ταξίδι σας με δραστηριότητες brise-glace (σπάει ο πάγος) επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να μάθουν τα ονόματα όσων δε γνωρίζουν, να βρουν την θέση τους στην ομάδα και να αντιληφθούν τα κίνητρα των υπολοίπων να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στοχεύστε σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες οι οποίες θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να γνωριστούν σε μια φιλική ατμόσφαιρα με σεβασμό στην προσωπικότητα, τις ευαισθησίες και του πιθανούς φόβους του καθένα.

Λάβετε υπ`όψη ότι το να “σπάσει ο πάγος” είναι μια πολύπλοκη διαδικασία η οποία θα έχει άμεσο αντίκτυπο, θετικό ή αρνητικό, στη δυναμική της ομάδας και στην εμπειρία που θα βιώσει το κάθε μέλος της. Για αυτό το λόγο, αφιερώστε χρόνο ώστε να διαλέξετε κατάλληλες δραστηριότητες για την ομάδα, πάντα σε σχέση με τα άτομα που την απαρτίζουν, στηριζόμενοι στις πληροφορίες που θα έχετε ήδη συλλέξει κατά την διάρκεια των συναντήσεων της προετοιμασίας.

Οι δραστηριότητες οικοδόμησης της ομάδας θα σας επιτρέψουν να περάσετε σε μια επόμενη φάση, συνιστούν κατά κάποιο τρόπο δραστηριότητες “αφύπνισης” της ίδιας της ομάδας.

Από την εμπειρία μας, οι δεσμοί αναπτύσσονται πιο εύκολα ανάμεσα στους συμμετέχοντες όταν αυτοί δραστηριοποιούνται μαζί γύρω από μια συγκεκριμένη δράση παρά κατά την διάρκεια τυπικών παρουσιάσεων που έχουν ως στόχο να γνωριστούν καλύτερα. Σας συμβουλεύουμε επομένως να οργανώσετε πρακτικές δραστηριότητες μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή και θα γνωριστούν φυσικά απασχολούμενοι σε ένα κοινό στόχο. Φαινομενικά ανώδυνες, αυτές οι δραστηριότητες θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα μεγαλύτερο αντίκτυπο στην δυναμική της ομάδας απ ότι να κάνετε κύκλους έκφρασης όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να μιλήσουν για τους ίδιους μπροστά στην υπόλοιπη ομάδα.

Ας προσθέσουμε εδώ ότι όσο περισσότερο μια δραστηριότητα έχει συγκεκριμένο στόχο, εύκολα αναγνωρίσιμο από τους συμμετέχοντες τόσο περισσότερο θα επενδύσουν σε αυτή και θα επωφεληθούν. Μπορείτε για παράδειγμα ν προτείνετε ένα εργαστήριο κατασκευής παγκακίων από ξύλα από παλέτες τα οποία θα συμπεριληφθούν στον εξοπλισμό της κατασκήνωσης. Εκτός από την βελτίωση της κοινοτικής ζωής, το εργαστήριο θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να αισθανθούν σα στο σπίτι τους και θα τους ενθαρρύνει να αναλάβουν τη φροντίδα των κοινόχρηστων χώρων.

Οι δραστηριότητες σπάει ο πάγος και χτίσιμο ομάδας όπως και τα παιχνίδια συνεργασίας και η μουσική τα συστήνουμε ανεπιφύλακτα ώστε να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε μια θετική δυναμική της ομάδας καθ όλη την διάρκεια του ταξιδιού.

οι δραστηριότητες ενεργοποίησης της ομάδας είναι τελικά η ευκαιρία να δώσουμε ρυθμό στην ημέρα και να διατηρήσουμε την ενέργεια της ομάδας σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Φροντίστε να τις προσαρμόσετε στο ημερήσιο πρόγραμμα σύμφωνα με τη διάθεση και το βαθμό κούρασης της ομάδας. Αναρωτηθείτε απλώς το εξής: “Τι χρειάζεται αυτή τη στιγμή η ομάδα;” Να κινηθεί, να δραστηριοποιηθεί, να μπει σε κίνηση σωματικά, μετά από μια παρατεταμένη πνευματική εργασία; Ή αντίθετα, χρειάζεται μια ήρεμη δραστηριότητα για να χαλαρώσει, αναπνεύσει να επανασυνδεθούν τα μέλη μεταξύ τους ή με το οικείο τους περιβάλλον;

Ιδανικά, παροτρύνετε τους ίδιους τους συμμετέχοντες να αναλάβουν κάποιες από τις δραστηριότητες ενεργοποίησης.Αυτό θα τους επιτρέψει από τη μια πλευρά να δοκιμαστούν στην εμψύχωση της ομάδας και από την άλλη μια ευκαιρία να τους ευαισθητοποιήσετε όσο αφορά στην δυναμική της ομάδας.

Σε συνάντηση με φορείς εμπνευσμένων έργων

Έμφαση στις κατ'ιδίαν συναντήσεις και τις άμεσες αλληλεπιδράσεις

Η κοινωνική καινοτομία είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί τρόποι να την κάνει κάποιος πράξη όσοι και οι εμπλεκόμενοι φορείς. Κάποιοι τρόποι θα αγγίξουν κάποιους-κάποιες και όχι κάποιους-ες άλλους-ες και τούμπαλιν.

Γι αυτό το λόγο επιλέξαμε στα Ταξίδια μας να δώσουμε το λόγο σε πρόσωπα που έχουν επενδύσει σε διαφορετικά εγχειρήματα, έχοντας ο καθένας διαφορετική προσέγγιση στη θεματολογία στην οποία εμπλέκεται, στην ηθική, τις πρακτικές, τις πεποιθήσεις. Πιστεύουμε στις επιπτώσεις αυτών των κατ'ιδίαν συναντήσεων” και των άμεσων αλληλεπιδράσεων με τους συμμετέχοντες και στην σημασία μιας τίμιας και ειλικρινούς επικοινωνίας ανάμεσα στα άτομα κυρίως σε θέματα τόσο πολύπλοκα όπως η κοινωνική αλλαγή. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι η συνάντηση με μοναδικά άτομα με εμπνευσμένες αφηγήσεις και με ασυνήθιστες ιστορίες η οποία γεννάει την έμπνευση στους συμμετέχοντες. Μερικές ιστορίες μπορούν να εμπλουτίσουν σημαντικά την εμπειρία τους βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Γι'αυτό σας συνιστούμε να αφιερώσετε χρόνο να βρείτε τους κατάλληλους συνομιλητές με ενδιαφέρουσες αφηγήσεις, γνώσεις και εμπειρίες να μοιραστούν και κυρίως να έχουν την επιθυμία να το πράξουν με ανθρώπους που δεν έχουν προγενέστερη εμπειρία πάνω στη θεματική. (cf. κεφάλαιο 3. “Τι πόρους χρειαζόμαστε για να πραγματοποιήσουμε ένα "Ταξίδι στην Ετεροτοπία;”). Είναι πιθανό ότι οι συνεργάτες όσο μεγαλύτερο κίνητρο έχουν από το Ταξίδι στη Ετεροτοπία (επειδή μοιράζονται τους ίδιους στόχους , την ίδια ηθική και τις ίδιες αξίες) τόσο περισσότερο θα εμπλακούν στο μοίρασμα των γνώσεων τους, των γνώμων τους και την οπτική τους γωνία με την ομάδα. Καλό είναι να τους στηρίξετε σε αυτή τους την προσπάθεια ώστε να υποδεχτούν την ομάδα στις καλύτερες συνθήκες, να ενσωματωθούν με τα μέλη της ομάδας και να ετοιμάσουν όσο καλύτερα τα καταλληλότερα εργαστήρια. ==== Εργαστήρια για την απόκτηση γνώσης και δεξιοτήτων ==== Αν και το Ταξίδι στην Ετεροτοπία δεν είναι επαγγελματική κατάρτιση σε κάποιο συγκεκριμένο πεδίο, συνιστούμε να προσφέρετε εργαστήρια που θα τροφοδοτούν στους συμμετέχοντες την ανάγκη τους για απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων Σχεδιάστε την διαχωριστικά γραμμή μεταξύ των “άτυπες συναντήσεις εργασίας” και “εργαστηρίων”. Οι προσδοκίες των συμμετεχόντων θα είναι διαφορετικές για κάθε μια από αυτές τις δραστηριότητες. Α “εργαστήριο” πρέπει να έχει καθαρό παιδαγωγικό στόχο. Πρωτίστως, έχει κύριο στόχο την μετάδοση θεωρητικής γνώσης ή να διδάξει κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητας στους συμμετέχοντες. Από την άλλη μεριά, οι “ άτυπες συναντήσεις εργασίας” μπορούν να θεωρηθούν ως συλλογική εργασία προς όφελος του οργανισμού υποδοχής (δείτε παρακάτω παράγραφο). Και οι δύο περιπτώσεις είναι μια πηγή γνώσεων για τους συμμετέχοντες, αλλά θα είναι ο σκοπός του εργαστηρίου αν αυτό αποτελέσει παρενέργεια της εκπαίδευσης.

οσο αφορά τα εργαστήρια, η πρόκληση θα είναι να τα σχεδιάσετε με τρόπο ώστε να είναι τόσο ζωηρά και λαμπερά“ όσο εκπαιδευτικά και διορατικά. Όλες οι μέθοδοι και οι παιδαγωγικές προσεγγίσεις είναι ευπρόσδεκτες εφόσον ικανοποιούν αυτές τις απαιτήσεις. Μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε μια “συνέντευξη”, έναν “κύκλο μοιράσματος, μια θεωρητική εισαγωγή πάνω σε κάποιο θέμα που ακολουθείτε από μια πρακτική επίδειξη, ένα παιχνίδι ρόλων ή άσκηση προσομοίωσης, μια καλλιτεχνική δραστηριότητα, μια επίδειξη μιας τεχνικής σε έναν εργασιακό χώρο (κεραμοποιείο, τέχνη και χειροποίητα, γαλακτοκομεία κ.α.). Όσο πιο ενεργοί είναι οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας τόσο περισσότερο θα το θυμούνται.

Για να εξασφαλίσετε την ποιότητα ενός εργαστηρίου, ζητήστε από τους εκπαιδευτές /εξωτερικούς συνεργάτες να συμπληρώσουν ένα έγγραφο όπου θα περιγράφουν την συνεδρία τους: τον εκπαιδευτικό στόχο, την χρησιμοποιούμενη μέθοδο, το σύνολο του απαιτούμενου χρόνου, το απαιτούμενο εκπαιδευτικό υλικό κτλ. Έτσι θα μπορείτε να οργανώσετε το Ταξίδι σε ότι αφορά στο υλικοτεχνικό υλικό, να εισαγάγετε τους συμμετέχοντες στην συνεδρία και να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους.

Αν μπορείτε να το στηρίξετε, καλό είναι να δώσετε χώρο και ” σε ανεπίσημες και σε άτυπες συναντήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων και των εκπαιδευτών, Με αυτόν τον τρόπο, οι συμμετέχοντες θα επωφεληθούν τόσο από ένα δομημένο εργαστήρι (με δομημένο σχέδιο, συγκεκριμένο θέμα και λεπτομερής πληροφορίες πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα) όσο και από άτυπες συζητήσεις οι οποίες θα τους επιτρέψουν να συνδεθούν με πιο οικείο τρόπο και να αγγίξουν άλλες θεματικές που άπτονται των ενδιαφερόντων τους, να θέσουν πιθανές ερωτήσεις ή θέσουν πιο προσωπικές θεματικές. Ιδανικά, οι εξωτερικοί εκπαιδευτές που προσκαλείτε να δώσουν μια συνεδρία καλό είναι να μένουν μερικές μέρες με την ομάδα**, ώστε να μπορέσουν καλύτερα να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες του κοινού τους, να συνδεθούν με τους συμμετέχοντες ώστε να ανοίξουν συζήτηση μετά την συνεδρία. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα έχουν την διαθεσιμότητα να μείνουν για πολύ (σε περίπτωση που δεν μένους στο χώρο), αλλά νοιώστε άνετα να τους το ζητήσετε! Όταν συμβαίνει , συνήθως έχει θετικά αποτελέσματα.

el/guide/implementation/activities.1558379874.txt.gz · Τελευταία τροποποίηση: 2019/05/20 21:17 από Marina