Translations of this page?:

Εργαλεία Χρήστη

Εργαλεία ιστότοπου


el:guide:implementation:logistics

Υλικοτεχνικά & Πρακτικά ζητήματα

Η αποτελεσματική διαχείριση των πρακτικών ζητημάτων θα εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του ταξιδιού και θα παρέχει ένα ασφαλές πλαίσιο για τους συμμετέχοντες για να βάλουν τον εαυτό τους στην πρόκληση του ταξιδιού, να γνωριστούν μεταξύ τους και να μάθουν. Σκεφτείτε πρακτικά και προσπαθήστε να προβλέψετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες της ομάδας και τις καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε.

Μεταφορά

Διεθνείς μεταφορές

Εδώ βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες αντιθέσεις των ταξιδιών της Ετεροτοπίας: μέχρι στιγμής, βασιζόμαστε στο αεροπλάνο για τις περισσότερες διεθνείς μεταφορές!

Γιατί; Κυρίως επειδή προσφέρει σημαντικό κέρδος χρόνου και χρήματος για τους συμμετέχοντες. Αλλά μπορείτε να κάνετε διαφορετικές επιλογές και να ενθαρρύνετε τους συμμετέχοντες να χρησιμοποιούν πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους μεταφοράς όπως τρένα, μοίρασμα αυτοκινήτων (carpooling) ή λεωφορεία. Λάβετε υπόψη ότι εάν το πρόγραμμα Ταξίδια Ετεροτοπίας υποστηρίζεται οικονομικά από το πρόγραμμα Erasmus+ ή από δημόσιο φορέα, μόνο τα μέσα μεταφοράς που μπορούν να δίνουν τιμολόγιο και απόδειξη μπορεί να είναι επιλέξιμα.

Για να κλείσετε πτήσεις ή διεθνείς συνδέσεις τρένων ή λεωφορείων για τους συμμετέχοντες σας, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες (όπως kiwi.com, kayak.com ή interrail.eu) που γνωρίζετε ή να ζητήστε συμβουλές από τον οργανισμό φιλοξενίας πριν ψάξετε για εισιτήρια. Μπορεί να γνωρίζουν τις τοπικές δυνατότητες και τις καλύτερες προσφορές για να φτάσετε στο χώρο διεξαγωγής.

Ανεξάρτητα από το πόσο μακριά έρχονται οι συμμετέχοντες, εάν φιλοξενείτε ένα Ταξίδι, θα χρειαστεί να οργανώσετε την άφιξη και την αναχώρηση των συμμετεχόντων και να σχεδιάσετε επιπλέον διαμονή αν χρειαστεί πριν και μετά το ταξίδι (βλ. παρακάτω κεφάλαιο). Για να το κάνετε αυτό, σας συμβουλεύουμε να δημιουργήσετε έναν ηλεκτρονικό πίνακα στον οποίο θα διατίθενται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες.

Από την εμπειρία μας, θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον:

  • το όνομα του συμμετέχοντα
  • τη χώρα από την οποία έρχεται
  • το μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιήθηκε (πτήση, λεωφορείο, τρένο, αυτοκίνητο)
  • τον τόπο, την ημερομηνία και την ώρα άφιξης στην πόλη όπου θα συναντήσετε τους συμμετέχοντες
  • τον τόπο, την ημερομηνία και την ώρα αναχώρησης από την πόλη / χώρα σας
  • τη διατροφή των συμμετεχόντων, την κατάσταση υγείας και τις ειδικές ανάγκες (εάν υπάρχουν).

Σας προτείνουμε να δώσετε πρόσβαση σε αυτόν τον διαδικτυακό πίνακα στους συντονιστές των διεθνών συνεργατών σας, ώστε να μπορούν να τον συμπληρώσουν με τους συμμετέχοντες τους αφού αγοράσουν τα εισιτήρια μαζί τους.

Τοπικές μεταφορές

Για τις τοπικές μεταφορές, μπορείτε να προσπαθήσετε να περιορίσετε το αποτύπωμα σας περιορίζοντας στο ελάχιστο τον αριθμό των ταξιδιών κατά τη διάρκεια της διαμονής σας.

Αυτό απαιτεί καλή προετοιμασία και περιλαμβάνει τουλάχιστον:

  • αναζήτηση κατάλληλης διαδρομής (που θα βελτιστοποιήσει το χρόνο και τα έξοδα καυσίμων μεταξύ κάθε χώρου διεξαγωγής).
  • εύρεση τοπικών προμηθευτών τόσο για τρόφιμα όσο και για οικοδομικά υλικά,
  • χρήση τοπικών δημόσιων συγκοινωνιών όταν αυτό είναι δυνατό (για παράδειγμα, όταν μένετε στην πόλη).

Για οποιοδήποτε ταξίδι με αυτοκίνητο, σας συνιστούμε έντονα να:

  • προετοιμάσετε και να εκτυπώσετε τις οδηγίες για κάθε χώρο διεξαγωγής και να δώσετε ένα αντίγραφο σε κάθε οδηγό (Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρονικούς χάρτες και την τεχνολογία για να είστε πιο φιλικοί προς το περιβάλλον, εάν το προσωπικό σας διαθέτει κατάλληλες συσκευές. Θα πρέπει να προετοιμαστείτε ανάλογα (φορτιστές, λήψη χαρτών εκτός σύνδεσης, προκαθορισμένο δρομολόγιο κλπ).
  • οργανώσετε ειδικές συναντήσεις με τους οδηγούς πριν από κάθε ταξίδι και να καθορίσετε μαζί τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που ένας οδηγός χαθεί ή σε περίπτωση που ένα όχημα έχει μηχανικό πρόβλημα •
  • βεβαιωθείτε ότι κάθε αυτοκίνητο έχει αρκετά καύσιμα και λάδι για να φτάσει στο χώρο τουλάχιστον μία ημέρα πριν από την αναχώρηση, ώστε να μπορείτε να το ξαναγεμίσετε εγκαίρως.
  • καθορίσετε εκ των προτέρων τον τρόπο με τον οποίο οι συμμετέχοντες θα χωριστούν μεταξύ των διαφόρων αυτοκινήτων και να ελέγξετε ότι όλοι είναι εκεί πριν φύγουν τα αυτοκίνητα.
  • ελέγξτε την ασφάλεια κάθε οχήματος και συζητήστε με κάθε οδηγό σχετικά με την οικονομική συμφωνία μεταξύ σας (για παράδειγμα, καθορίστε τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός σας θα πληρώσει τους οδηγούς αν πάρουν το δικό τους αυτοκίνητο, λαμβάνοντας υπόψη την απόσταση, τα διόδια, τη φθορά αυτοκινήτου, το πρόγραμμα οδήγησης, κ.λπ.). Ίσως θελήσετε να υπογράψετε μια συμβαση για να αποφύγετε τυχόν παρεξηγήσεις.

Θυμηθείτε ότι κάποιος συμμετέχων θα μπορούσε εύκολα να χαθεί (επειδή πήγαν στις τουαλέτες σε ένα Café χωρίς να ενημερώσει κανέναν κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην πόλη ή έστριψαν στην γωνιά του δρόμου για να αγοράσουν ένα γλυκό ή να ακούσουν καλύτερα έναν μουσικό δρόμου). Για να λύσετε το πρόβλημα, βεβαιωθείτε ότι όλοι έχουν τους αριθμούς τηλεφώνου του προσωπικού σας πριν από οποιαδήποτε κίνηση και πείτε τους κατά την άφιξη στον τόπο ποιο και πότε θα είναι το σημείο συνάντησης απ'όπου θα φύγετε μετά από την επίσκεψη.

Υποδοχή και φιλοξενία πριν και μετά την περιοδεία

Η ώρα άφιξης και αναχώρησης των συμμετεχόντων ποικίλει σημαντικά ανάλογα με τις συνδέσεις των πτήσεων, των τρένων ή των λεωφορείων. Ως διοργανωτές, μπορείτε να αποφασίσετε να φροντίσετε το κατάλυμα για τις επιπλέον ημέρες της διαμονής τους και να επιλέξετε πώς θα τους υποδεχθείτε. Η πρόκληση θα είναι να τους κάνετε να αισθάνονται άνετα και ευπρόσδεκτοι από την πρώτη στιγμή και να διατηρήσουν αυτό το συναίσθημα με το πέρασμα του χρόνου, μέχρι να φύγουν. Από την εμπειρία μας, υπάρχουν πολλές επιλογές για να το κάνετε αυτό, και όλες έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες

Επιλογή 1: ένας εκπρόσωπος της ομάδας σας συναντά και παραλαμβάνει τους συμμετέχοντες στο αεροδρόμιο / σιδηροδρομικό σταθμό / τερματικό λεωφορείου. Θα βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης και ανοικτότητας με τους συμμετέχοντες και θα καθησυχάσει όσους δεν είναι συνηθισμένοι να ταξιδεύουν, αλλά μπορεί να είναι χρονοβόρα εάν οι συμμετέχοντες φτάσουν σε διαφορετικούς χρόνους.

Επιλογή 2: Αν δεν μπορείτε να είστε διαθέσιμοι για να τους παραλάβετε στο αεροδρόμιο / σταθμό / τερματικό σταθμό, σας συνιστούμε να στείλετε σε κάθε άτομο ένα “έγγραφο καλωσορίσματος” το οποίο να εξηγεί πώς μπορούν να φτάσουν στο μέρος που θα μείνουν τη νύχτα και να προσφέρει πληροφορίες για την πόλη, τη διαθέσιμη μεταφορά, τα άτομα που μπορούν να επικοινωνήσουν σε περίπτωση ανάγκης κλπ.

Μια ωραία πρόσθετη πρόταση θα ήταν να προσφέρετε στους συμμετέχοντες μια περιήγηση στο κέντρο της πόλης ή σε ορισμένα μέρη που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντά τους. Θα τους βοηθήσει να αισθανθούν άνετα και να συνδεθούν με την ομάδα σας, τον χώρο και την τοπική κοινότητα.

Φιλοξενώντας τους συμμετέχοντες

Επιλογή 1: φιλοξενήστε τους συμμετέχοντες στα σπίτια σας και μοιραστείτε μαζί τους ένα κομμάτι της πραγματικότητάς σας και του τρόπου ζωής σας. Θα βοηθήσει να συνδεθείτε ο ένας με τον άλλον και να οικοδομήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με ανεπίσημο τρόπο και θα θέσει τα θεμέλια για τη ζωή στην κοινότητα, τις διαπολιτισμικές συνδέσεις και τη βαθιά επικοινωνία για τις επόμενες εβδομάδες.

Επιλογή 2: Ζητήστε από τους εθελοντές του οργανισμού σας και τους ανθρώπους από την κοινότητά σας να καλωσορίσουν τους συμμετέχοντες στο σπίτι τους. Μπορεί να είναι πολύ χαρούμενοι να σας δώσουν ένα χέρι βοηθείας, να αισθανθούν μέρος του έργου και να συναντήσουν ανθρώπους από αλλού.

Επιλογή 3: ενοικιάστε μερικά δωμάτια σε κοντινό ξενώνα νέων όπου οι συμμετέχοντες μπορούν να μείνουν για μια δίκαιη τιμή. Θα είναι πιο ελαφρύ για σας από ό, τι η φιλοξενία τους στο σπίτι, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο για ορισμένους συμμετέχοντες να καλύψουν τα έξοδα (δεδομένου ότι, για παράδειγμα, με τα προγράμματα Erasmus + οι συμμετέχοντες είναι συνήθως υπεύθυνοι για την καταβολή όλων των εξόδων μεταφοράς, διαμονής και φαγητού για τις επιπλέον ημέρες).

Μια ουσιαστική προσπάθεια

Όποιες και αν είναι οι επιλογές σας, η υποδοχή και η φιλοξενία των ανθρώπων πριν και μετά την περιοδεία απαιτούν χρόνο, ενέργεια και διαθεσιμότητα. Αλλά ένα Ταξίδι Ετεροτοπίας είναι κατ 'ουσίαν για την κοινοτική ζωή, μοιράζοντας αυτά που έχουμε, συνδεόμενοι μεταξύ μας με διαφορετικό τρόπο και εφαρμόζοντας αυτά που πιστεύουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Για να είμαστε συνεπείς, δεν πρέπει να δίνουμε το καλύτερό μας από την αρχή μέχρι το τέλος;

Διαμονή και εξοπλισμός του οικολογικού καταυλισμού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Εξοπλίζοντας τους χώρους διαμονής-διαβίωσης

Τo Tαξίδι στην Ετεροτοπία είναι πρόγραμμα που λαμβάνει χώρα σε εξωτερικούς χώρους. Ορισμένες δραστηριότητες ενδέχεται να γίνουν μέσα σε κτίριο εκτός του οικολογικού καταυλισμού, αλλά ο χώρος διαβίωσης θα είναι πιθανώς τοποθετημένος σε ένα χωράφι και οι περισσότερες από τις δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους.

Συνήθως, οι συμμετέχοντες κοιμούνται σε σκηνές, μαγειρεύουν έξω, απολαμβάνουν τον ελεύθερο χρόνο τους, πλένονται και εκπληρώνουν τις βασικές ανάγκες τους σε εξωτερικούς χώρους. Δεν θα είναι και τόσο ευχάριστη εμπειρία για αυτούς, αν δεν σχεδιάσετε και εξοπλίσετε το χώρο διαμονής με προσεγμένο τρόπο. Από την εμπειρία μας, ο οικολογικός καταυλισμός πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα εξής:

  • χώρο μαγειρέματος με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την προετοιμασία ζεστών γευμάτων

  • ένα μέρος όπου μπορούν να τρώνε όλοι μαζί
  • περιοχή χαλάρωσης
  • ένα καταφύγιο για την προστασία της ομάδας από τον ήλιο και τον βροχερό καιρό (βλ. Παρακάτω)
  • χώρο για το καθάρισμα των πιάτων και των μαγειρικών σκευών
  • ντους και τουαλέτες (τουλάχιστον 2 από το καθένα για μια ομάδα 30 ατόμων)
  • χώρο αποθήκευσης για φαγητό (με δίχτυ για κουνουπιέρες και σκιά) - μπορεί να είναι μια σκηνή
  • ένα σημείο κομποστοποίησης
  • χώρος αποθήκευσης σκουπιδιών (με διαφορετικούς κάδους για ταξινόμηση)
  • πρόσβαση (ακόμη και περιορισμένη) στην ηλεκτρική ενέργεια όπου οι άνθρωποι μπορούν να φορτίζουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές
  • ένα μέρος για να στεγνώνουν τα ρούχα (με μανταλάκια ρούχων).

παρέχετε σκιά και προστασία από τη βροχή και τον άνεμο για την περιοχή μαγειρέματος, την αποθήκη τροφίμων, τον τόπο που θα συγκεντρώνονται οι συμμετέχοντες για φαγητό και τουλάχιστον ένα μέρος για να γίνονται δραστηριότητες. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείτε χρόνο και ενέργεια και προλαμβάνετε τους συμμετέχοντες από το να κουραστούν εξαιτίας του καιρού (πάρα πολύς ήλιος, κρύο κλπ.). Για να αυξηθεί η άνεση και η ευεξία των συμμετεχόντων, σας προτείνουμε να τους παρέχετε βασικά έπιπλα όπως:

  • τραπέζια και πάγκους για φαγητό (για να αποφευχθεί ο πόνος που προκύπτει από το να είναι καθισμένοι πολύ ώρα στο έδαφος)
  • χαλιά και βασικά έπιπλα (όπως πάγκους και καναπέδες που είναι κατασκευασμένοι από ξύλο ή από άχυρο) για την περιοχή χαλάρωσης
  • κάδους με καπάκια για τα απορρίμματα κουζίνας (προτού τα μεταφέρετε στο κομπόστ).

Πρέπει να παρέχετε από την αρχή τα βασικά (δηλαδή την κουζίνα, τις τουαλέτες, τα ντους, το καταφύγιο, τον χώρο καθαρίσματος), αλλά στη συνέχεια μπορείτε να αφιερώσετε κάποια εργαστήρια κατά τη διάρκεια του Ταξιδιού για να βελτιώσετε το χώρο διαβίωσης με τη βοήθεια των συμμετεχόντων. Θα τους βοηθήσει να συνδεθούν με τον χώρο και να νιώσουν σαν στο σπίτι τους και μπορεί να είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα που θα βοηθήσει να δεθεί η ομάδα τις πρώτες μέρες.

Δεδομένης της σημασίας που μπορεί να έχει μια εστία φωτιάς για τη δυναμική της ομάδας από την εμπειρία μας, σας συνιστούμε να προσπαθήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να υπάρχει μία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Με τους ξηρούς καιρούς που έχουμε βιώσει πρόσφατα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην Ευρώπη, ίσως να απαγορεύονται οι φωτιές στην περιοχή που θα διεξαχθεί το Ταξίδι. Παρόλα αυτά, μπορείτε να αναιρέσετε την απαγόρευση εάν ασφαλίσετε την περιοχή όπου σκοπεύετε να έχετε τη φωτιά. Αναζητήστε πληροφορίες από τις τοπικές αρχές σχετικά με αυτό: εάν κατορθώσετε να προσφέρετε μία εστία φωτιάς, ο χώρος διαβίωσης σας θα είναι ο πυρήνας της κατασκήνωσης σας και θα προσελκύσετε ολόκληρη την ομάδα.

Αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων

Δεδομένου ότι ένα ταξίδι Ετεροτοπίας είναι ένα πρόγραμμα που διεξάγεται σε εξωτερικούς χώρους, θα εξαρτάστε από τον καιρό … Και δεν μπορείτε να τον προβλέψετε ποτέ με σιγουριά!

Λάβετε υπ'όψιν σας πάντα ότι ο καιρός θα διαταράξει τα σχέδιά σας και ότι ο καιρός θα είναι το αντίθετο από αυτό που περιμένετε. Για να το αντιμετωπίσετε, θα πρέπει πάντα να προετοιμάσετε:

  • ένα σχέδιο Β για να προσφέρετε (για παράδειγμα, εάν βρέχει όταν σχεδιάσατε ένα εργαστήριο σε εξωτερικούς χώρους, πρέπει να έχετε μια άλλη δραστηριότητα να προσφέρετε, σε εσωτερικό χώρο).
  • ένα αρκετά μεγάλο καταφύγιο όπου θα χωράει ολόκληρη την ομάδα, όπου μπορείτε να οργανώσετε δραστηριότητες σε περίπτωση έντονης βροχής ή καυτού ήλιου,
  • ένα ασφαλές μέρος (το οποίο μπορεί να είναι το ίδιο κτίριο όπως πριν) για την προστασία των συμμετεχόντων σε περίπτωση έντονης βροχής ή καταιγίδας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το κρύο μπορεί επίσης να είναι ένα ζήτημα. Φέρτε μαζί σας επιπλέον κουβέρτες και ζεστά ρούχα σε περίπτωση που κάποιοι από τους συμμετέχοντες κρυώνουν τη νύχτα. Εάν έχετε τη δυνατότητα να έχετε στη διάθεσή σας άχυρο, μην διστάσετε να το προσφέρετε στους συμμετέχοντες, ώστε να μπορούν να τοποθετήσουν ένα στρώμα κάτω από τις σκηνές τους. Θα τους προστατεύσει από κρύο και υγρασία, ειδικά τη νύχτα.

Λάβετε υπόψη σας ότι αυτό το ταξίδι μπορεί να είναι η πρώτη εμπειρία ζωής στην ύπαιθρο για μερικούς από τους συμμετέχοντες και ότι οι άνθρωποι μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξοι όσον αφορά την αντοχή τους στο κρύο ή τα ηλιακά εγκαύματα.

Επομένως φροντίστε να έχετε επιπλέον αντηλιακή κρέμα, καπέλα, αδιάβροχα ρούχα ή ακόμα και σκηνές αν είναι δυνατόν: μια απρόβλεπτη καταιγίδα μπορεί να θέσει την άνεση (και την υγεία) των συμμετεχόντων σε κίνδυνο αν δεν προβλεφθεί. Κανείς δεν απολαμβάνει να είναι κολλημένος σε βρεγμένα ρούχα ή να είναι καλυμμένος με ηλιακά εγκαύματα, θα επηρεάσει τη διάθεση και το κίνητρο των συμμετεχόντων, και επομένως τη γενική ατμόσφαιρα του ταξιδιού.

Τρόφιμα και διαχείριση της κουζίνας

Πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας

Τα τρόφιμα δε θα έπρεπε να αποτελούν παράπλευρη πτυχή του ταξιδιού. Σας ενθαρρύνουμε να αγοράζετε όσο το δυνατόν περισσότερο τοπικά, βιολογικά, μη γενετικά τροποποιημένα, εποχιακά, μη συσκευασμένα τρόφιμα και, ει δυνατόν, από καλλιέργειες που καλλιεργούνται παραδοσιακά στην περιοχή.

Προσπαθήστε όσο περισσότερο να παίρνετε τα περισσότερα από αυτά που χρειάζεστε από τους τοπικούς βιοκαλλιεργητές, τις υπαίθριες αγορές και τα συνεταιριστικά καταστήματα της περιοχής, ώστε να παρέχετε τρόφιμα υψηλής ποιότητας στους συμμετέχοντες και να υποστηρίζετε μια ηθική, τοπική οικονομία.

Ιδανικά, σας προσκαλούμε να μαγειρέψετε εκ των προτέρων τα μπισκότα, τις μαρμελάδες, τα ζελέ, τις σάλτσες και τις κομπόστες, όσο το επιτρέπει ο χρόνος και η δημιουργικότητά σας. Θα είναι ένας καλός τρόπος για να προωθηθεί η αυτάρκεια και ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να εμπλακούν οι συμμετέχοντες, καθώς θα ενθαρρυνθούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία παραγωγής. Εν τέλει, θα μπορούσε να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα παρέχοντας παράλληλα υψηλής ποιότητας σπιτικά προϊόντα που δίνει μια εικόνα για τα παραδοσιακά συστατικά που διατίθενται στην περιοχή και για το πώς υποβάλλονται σε επεξεργασία.

Εάν αισθάνεστε άνετα με αυτό, μια πρόσθετη πρόκληση που αξίζει να πάρετε είναι να ενθαρρύνετε τους συμμετέχοντες να βρουν βρώσιμα άγρια φυτά από την τοπική χλωρίδα γύρω από το κάμπινγκ (πάντα μεριμνώντας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη φροντίδα για την υγεία και την ασφάλεια των συμμετεχόντων) για να προσθέσετε στα γεύματά τους. Δεδομένου ότι η άγρια συλλογή είναι συνήθως μια νέα εμπειρία για τους περισσότερους συμμετέχοντες, συνιστούμε να οργανώσετε τουλάχιστον ένα εργαστήριο ανά ταξίδι σε αυτό το θέμα με τη βοήθεια εξωτερικών εκπαιδευτών, εστιάζοντας στην εύρεση εύκολων εδώδιμων φυτών (όπως τσουκνίδα, πεντάνευρο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, κλπ.) που οι συμμετέχοντες μπορούν εύκολα να μαζέψουν και να μαγειρέψουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Τρόφιμα και διατροφή

Να θυμάστε πάντα ότι το φαγητό είναι έντονα πολιτιστικό στοιχείο και μπορεί εύκολα να γίνει πηγή έντασης. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι συνηθίζουν να τρώνε φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και μπορούν να αισθάνονται υποσιτισμένοι αν δεν έχουν κάποια προϊόντα στα οποία είναι συνηθισμένοι. Είναι σημαντικό να ακούτε τις ανάγκες τους και να προσπαθήσετε να βρείτε ισορροπία μαζί για να σχεδιάσετε τα επόμενα γεύματα και τις εξορμήσεις για ψώνια.

Σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο εξηγείτε τα πράγματα στους συμμετέχοντες και τους εμπλέκετε στη διαδικασία αγοράς και μαγειρέματος, τόσο περισσότερο θα αποφύγετε παρεξηγήσεις και παράπονα.

Όσον αφορά τη διατροφή, προετοιμάζουμε κυρίως χορτοφαγικά τρόφιμα κατά τη διάρκεια των Ταξιδιών, προκειμένου να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα. Η αντιμετώπιση αυτής της νέας δίαιτας μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση για ένα άτομο που συνηθίζει να τρώει καθημερινά κρέας. Για το λόγο αυτό, σας συμβουλεύουμε να προσφέρετε τουλάχιστον ένα γεύμα με κρέας την εβδομάδα για να κάνετε την αλλαγή ευκολότερη.

Κάθε οργανωτική ομάδα πρέπει να κάνει τη δική της επιλογή σχετικά με τη διατροφή, σύμφωνα με τη δεοντολογία της, εφόσον λαμβάνονται υπόψη και οι ανάγκες κάθε ατόμου. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα πρέπει να αναγνωριστεί και να γίνει σεβαστή: χωρίς γλουτένη, χωρίς λακτόζη, χωρίς ζάχαρη, βίγκαν, χαλάλ, κοσέρ, τροφική δυσανεξία ή όποια άλλη δίαιτα. Αυτό μπορεί να είναι λίγο δύσκολο μερικές φορές, αλλά είναι καθοριστικό για να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ασφαλείς και να γίνονται αποδεκτοί για αυτό που είναι.

Εξοπλισμός που απαιτείται για το μαγείρεμα

Το μαγείρεμα σε κάμπινγκ απαιτεί ελαφρύ και λειτουργικό εξοπλισμό. Από την εμπειρία μας, τα ελάχιστα εργαλεία μαγειρέματος πρέπει να περιλαμβάνουν:

  • 2 μαγειρικές εστίες / κουζίνες
  • 4 κατσαρόλες με τα καπάκια τους (1 για βραστό νερό και 3 αρκετά μεγάλες ώστε να μπορούν να μαγειρεύουν για 30 έως 40 άτομα το καθένα)
  • 1 μεγάλο τηγάνι (ιδανικά ένα πιάτο paella ή ένα plancha)
  • πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα για 40 άτομα (μπορεί να έχετε επισκέπτες)
  • μια σειρά από καλά μαχαίρια και σανίδες κοπής
  • ένα σουρωτήρι (αρκετά μεγάλο για να μπορεί να σουρώσει ζυμαρικά για 40 άτομα)
  • μια δέσμη αποφλοιωτών (για να διευκολυνθεί η προετοιμασία των λαχανικών)
  • ξύλινες σπάτουλες και κουτάλια
  • 3 μεγάλες σαλατιέρες
  • 2 κουτάλες και 1 αναδευτήρι
  • 3 μεγάλα θερμός για καφέ και τσάι
  • 5 πετσέτες πιάτων για να στεγνώνουν τα πιάτα
  • φυσικό σαπούνι (δοκιμάστε το προηγουμένως για απόδοση απομάκρυνσης λίπους) και ένα σύνολο σφουγγαριών (συμπεριλαμβανομένου ενός ατσαλόμμαλλου (συρμάτινο σφουγγάρι)).

Αυτά που αναφέρονται παραπάνω είναι τα “απαραίτητα”. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε ηλιακές κουζίνες, ποδήλατα-μπλέντερ (για smoothies) ή ό, τι άλλο θα θέλατε να προσθέσετε που θα έχει νόημα από παιδαγωγική άποψη, θα είναι εξειδικευμένο για την παραδοσιακή μαγειρική σας ή αστείο στη χρήση.

Αποθήκευση τροφίμων

Συνήθως δεν έχουμε ψυγείο κατά τη διάρκεια των Ταξιδιών, πράγμα που συνεπάγεται το διαχωρισμό των προμηθειών σε 4 κατηγορίες:

  1. ξηρά και μακράς διαρκείας προϊόντα που μπορούν να αντέξουν τη θερμότητα για όσο διάστημα χρειάζεται: ξηρά φασόλια, δημητριακά, γλυκές ή αλμυρές κονσέρβες (μαρμελάδες, μέλι, σάλτσες …), ξηροί καρποί, καφές, ζάχαρη κλπ.
  2. φρέσκα προϊόντα που χαλάν εύκολα και δεν μπορούν να αντέξουν τη θερμότητα: γαλακτοκομικά προϊόντα, φρέσκα λαχανικά, φρούτα όπως νεκταρίνια, ροδάκινα, βερίκοκα κλπ. Αυγά, κρέας και αλλαντικά.
  3. φρέσκα προϊόντα που μπορούν να αντέξουν τη θερμότητα για λίγο, αλλά όχι πάρα πολύ: καρπούζι, μπανάνες, πορτοκάλια, κολοκυθάκια, καρότα, λάχανα, κλπ.
  4. φρέσκα προϊόντα που μπορούν να αντέξουν τη θερμότητα χωρίς να χαλάσουν αλλά στεγνώνουν ή αποκτούν δυσάρεστη γεύση μετά από λίγο όπως το ψωμί.

Πρέπει να σχεδιάσετε την αγορά σας ανάλογα με την κατηγορία που ανήκει κάθε είδος τροφίμου. Συνήθως αγοράζουμε το μεγαλύτερο μέρος των ξηρών τροφίμων εκ των προτέρων σε συνεταιριστικά καταστήματα βιολογικών προϊόντων ή από τοπικούς παραγωγούς που εμπιστευόμαστε. Για τα φρέσκα τρόφιμα, συνήθως προγραμματίζουμε εκδρομές στις αγορές αγροτών ή σε τοπικά καταστήματα σε κάθε μέρος που θα επισκεφτούμε κατά τη διάρκεια του Tαξιδιού.

Σας συμβουλεύουμε έντονα να δώσετε παραγγελία για τα τρόφιμα που χρειάζεστε από τα μικρά καταστήματα ή τους παραγωγούς: αυτά δεν είναι σε συνηθισμένες ποσότητες και δεν έχετε την πολυτέλεια να αυτοσχεδιάσετε. Αν πάρετε μόνο τα μισά από αυτά που χρειάζεστε από το κατάστημα επειδή είναι το μόνο που έχουν, θα πρέπει να τρέξετε κάπου αλλού για να πάρετε τα υπόλοιπα, ενώ θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε καλύτερα αυτό το χρόνο φροντίζοντας τους συμμετέχοντες σας.

Αγοράζοντας και μαγειρεύοντας τις σωστές ποσότητες

Είναι αρκετά περίπλοκο καθήκον να γνωρίζετε πώς να διαχειριστείτε έναν προϋπολογισμό, να αγοράσετε τις σωστές ποσότητες τροφίμων ή να μαγειρέψετε για μια ομάδα 30 ατόμων. Το Tαξίδι είναι μια καλή ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν αυτές τις δεξιότητες.

Για να τους βοηθήσετε να αισθάνονται πιο άνετα και να αποφύγουν τα λάθη, μπορείτε είτε να τους αφήσετε ελεύθερους να επιλέξουν τα συστατικά που θέλουν να έχουν στην περιοχή αποθήκευσης για να μαγειρέψουν το γεύμα (το οποίο μπορεί να τρομάξει λίγο όσους δεν μαγειρεύουν) είτε να τους προμηθεύσετε ένα καλάθι τροφίμων με τη σωστή ποσότητα για να ετοιμάσουν ένα γεύμα (θα τους αφήσετε ελεύθερους να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν με τα συγκεκριμένα συστατικά).

Σε κάθε περίπτωση, παρέχετε στους συμμετέχοντες εύκολες οδηγίες για το μαγείρεμα διαφόρων πρώτων υλών όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα ρεβίθια: πόσα γραμμάρια ανά άτομο, πόση ποσότητα νερού χρειάζεστε, πόση ώρα χρειάζεται να μαγειρευτεί κλπ. Βεβαιωθείτε ότι είναι σαφής και αρκετά απλές για ανθρώπους που δεν είναι συνηθισμένοι να μαγειρεύουν και να είστε πάντα στη διάθεσή τους.

Μπορείτε επίσης να δώσετε ένα βιβλίο συνταγών για όσους δεν αισθάνονται άνετα ή που προτιμούν να μαγειρεύουν με οδηγίες.

Λάβετε υπόψη ότι η ποσότητα φαγητού που κάποιος τρώει ποικίλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τις προσωπικές προτιμήσεις: πιθανότατα θα πρέπει να προσαρμόσετε λίγο το σχέδιό σας ανάλογα με τις ανάγκες και τις συνήθειες των συμμετεχόντων σας (δεν μπορείτε να προβλέψετε προτού τους συναντήσετε ).

Μη φοβάστε να μαγειρέψετε λίγο παραπάνω: τι κι αν μείνουν κάποια περισσεύματα? Εάν τα αποθηκεύσετε καλά, θα καταναλωθούν στο επόμενο γεύμα.

Οργάνωση των ομάδων μαγειρικής

Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν 3 γεύματα την ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό γεύμα, δείπνο), ότι το μαγείρεμα για μια ομάδα περίπου 30 ατόμων χρειάζεται χρόνο και ότι θέλουμε όλοι να απολαύσουν τις διάφορες δραστηριότητες του Tαξιδιού, έχει νόημα να μην αφήσετε την οργάνωση της κουζίνας σε αυτοσχεδιασμό, αλλά να δημιουργήσετε ομάδες για το μαγείρεμα εκ των προτέρων.

Ανάλογα με το ταξίδι και τις ανάγκες των συμμετεχόντων, αυτές οι ομάδες μπορούν να αλλάξουν κάθε μέρα ή σε κάθε γεύμα. Λαμβάνοντας υπόψη το γεμάτο γεμάτο με διάφορες δραστηριότητες πρόγραμμα και τη διάρκεια του Tαξιδιού, κάθε επιλογή έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα:

  • Εάν η ομάδα μαγειρικής είναι η ίδια για όλη την ημέρα, οι συμμετέχοντες θα χάσουν όλα τα εργαστήρια της ημέρας αλλά θα έχουν χρόνο να ξεκουραστούν, να πλύνουν τα ρούχα τους, να διαβάσουν ένα βιβλίο, να κάνουν μια βόλτα, να περάσουν χρόνο με τους φίλους τους με πιο οικείο τρόπο …
  • Aν οι ομάδες μαγειρικής αλλάζουν σε κάθε γεύμα, τα άτομα που συμμετέχουν θα αποκτήσουν πρόσβαση στο ήμισυ των εργαστηρίων της ημέρας, μειώνοντας έτσι την (εν δυνάμει) απογοήτευσή τους να μην συμμετάσχουν σε κάτι, αλλά θα μπορούσαν να αισθάνονται περισσότερη πίεση ή κούραση αργότερα στο Tαξίδι.

Μια ωραία επιλογή για την εκλογή των ομάδων (που σε ιδανική περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελούνται από το ίδιο σύνολο ανθρώπων) είναι να γράψει ο καθένας το όνομά του στο καθημερινό πρόγραμμα σε ένα συγκεκριμένο πρωινό, μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο στην αρχή του ταξιδιού ή μετά κάθε 5-6 / 7 ημέρες (όταν η ομάδα θα αλλάξει χώρο). Είναι καλή ιδέα να διεξάγονται επιπλέον συζητήσεις κάθε βράδυ μετά το δείπνο για να εξασφαλιστεί ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι σε κάθε ομάδα μαγειρικής.

Σχεδιασμός μενού

Για να επιτευχθεί ο στόχος της παροχής θρεπτικής τροφής που ανταποκρίνεται στις ανάγκες διατροφής όλων, σας συνιστούμε να παρέχετε πληροφορίες στους συμμετέχοντες σχετικά με τις διάφορες δυνατότητες που διαθέτουν για να μαγειρέψουν και να υποστηρίζετε τους λιγότερο έμπειρους στις προσπάθειές τους για την προετοιμασία των γευμάτων.

Όπως ειπώθηκε πριν, μπορείτε να αποφασίσετε είτε να προετοιμάσετε ένα καλάθι με συστατικά για την ημέρα ή το γεύμα (δίνοντάς το στους συμμετέχοντες για να το χρησιμοποιήσουν δημιουργικά) είτε να τους αφήσετε την ελευθερία να διαχειριστούν τα διαθέσιμα προϊόντα για ολόκληρο το ταξίδι ή μέχρι την επόμενη αγορά .

Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέλος της ομάδας ελέγχει ποια τρόφιμα είναι διαθέσιμα και έχει μια ιδέα για το ποιος είναι ο καθημερινός προϋπολογισμός των τροφίμων για την ομάδα.

Και στις δύο περιπτώσεις, τις μέρες των αγορών, συνιστούμε να φέρετε στην αγορά την ομάδα μαγειρικής της ημέρας, ώστε να μπορούν να ανακαλύψουν αυτή την πτυχή της καθημερινής ζωής ως ομάδα και να αποκτήσουν μια εικόνα για τους οικονομικούς περιορισμών που απασχολούν την ομάδα . Έτσι, μπορούν να κατανοήσουν τις επιλογές που έχουν γίνει από την ομάδα οργάνωσης και να αξιολογήσουν τις ποσότητες κάθε προϊόντος που μπορεί να αγοραστεί με τον προϋπολογισμό για την ημέρα.

Όσον αφορά το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο, η ομάδα μαγειρικής θα πρέπει να ενημερώνεται για τον αριθμό των παρόντων ατόμων, τη συγκεκριμένη δίαιτα (vegan, halal, αλλεργίες) και το μενού των προηγούμενων ημερών, προτού ξεκινήσει να βάζει τα συστατικά μαζί.

Οι συνδυασμοί τροφών για βέλτιστη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και επαρκής πρόσληψη θερμίδων/πρωτεϊνών/υδατανθράκων/κλπ. Θα είναι φυσικά στο κέντρο της διαδικασίας για την εξασφάλιση της ευημερίας και της υγείας των συμμετεχόντων. Παρόλα αυτά, μην περιορίζεστε σε διατροφικά δεδομένα: Το φαγητό έχει να κάνει επίσης με την ευχαρίστηση και με τη συνεύρεση. Για το λόγο αυτό, ενθαρρύνετε τους ανθρώπους να παρουσιάσουν το φαγητό προτού αρχίσουν να τρώνε (από που προέρχεται η συνταγή ή οποιαδήποτε άλλη ιστορία του φαγητού που έχει προετοιμάσει η μαγειρική ομάδα), να καλωσορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τη διαφορετικότητα στα γεύματα και να περιλαμβάνουν γλυκά μια στο τόσο, θα εκτιμηθούν πάντοτε.

(Μπορείτε να κατεβάσετε εδώ το Μενού του ταξιδιού που διοργανώθηκε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2017 HERE και εδώ ένα έγγραφο με τις ποσότητες τροφίμων που απαιτούνται HERE).

Για κάθε γεύμα, ρίξτε μια ματιά στο τι έχει απομείνει από το προηγούμενο γεύμα, ώστε να μην υπάρχει κανένα απόβλητο. Διαφορετικά, μια πολύχρωμη, ελαφριά και πρόσφατα φαντασμένη και δημιουργημένη συνταγή πιθανότατα θα ευχαριστήσει όλους γύρω από το τραπέζι. Σε γενικές γραμμές, αφήστε όσο μπορείτε χώρο για δημιουργικότητα και προσπαθήστε να κάνετε την κάθε μέρα λίγο ιδιαίτερη: τα χαμόγελα της ομάδας θα είναι η ανταμοιβή σας.

Όσον αφορά το πρωινό, αν και απαιτεί ελάχιστο ή και καθόλου σχεδιασμό, απαιτεί τη φροντίδα και την προσοχή σας: είναι πάντα μια σημαντική στιγμή της ημέρας.

Για να μπορέσει η ομάδα να ξεκινήσει τις δραστηριότητες έγκαιρα, ζητήστε από την ομάδα πρωινού να ξυπνήσει νωρίτερα από την υπόλοιπη ομάδα για να παρασκευάσει ζεστά ροφήματα (π.χ. τσάι και καφέ) με βραστό νερό και να τα βάλει σε κατάλληλα δοχεία τουλάχιστον μισή ώρα πριν το πρωινό σερβιριστεί. Από τις πρώτες κιόλας μέρες, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν ο ένας τον άλλον και θα εκτιμήσουν και θα ενημερώσουν τους άλλους για την ακριβή ποσότητα που απαιτείται για κάθε είδος (2 λίτρα καφέ, 1 για τσάι κλπ.). Στο τραπέζι, προσφέρετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία ανάλογα με το τοπικό πλαίσιο και τους περιορισμούς του προϋπολογισμού. Στην ιδανική περίπτωση, παρέχετε τουλάχιστον καφέ και τσάι (πράσινο και μαύρο), φρέσκα φρούτα, ψωμί, μέλι, ταχίνι (αντί για βούτυρο που δεν μπορεί να αντέξει τη ζέστη), μαρμελάδα, μπισκότα και ξηρούς καρπούς. Για να σπάσετε τη ρουτίνα, προσφέρετε εκπληκτικά τρόφιμα από καιρό σε καιρό, όπως γιαούρτι, ομελέτα, τηγανίτες, τυρί, smoothies κλπ. Μπορεί να εκπλαγείτε από την επίδραση που μπορεί να έχει στη διάθεση των συμμετεχόντων!

el/guide/implementation/logistics.txt · Τελευταία τροποποίηση: 2019/06/06 17:14 από Cecilia