This translation is older than the original page and might be outdated. See what has changed.
Translations of this page?:

Εργαλεία Χρήστη

Εργαλεία ιστότοπου


el:guide:implementation:evaluation:tools_and_methods2

Ανασκόπηση στο προσωπικό μαθησιακό μονοπάτι με το Travel Diary και το Hero’s Journey

Το Travel Diary (Ημερολόγιο Ταξιδιού) είναι ένα εργαλείο που δοκιμάστηκε σε 3 ταξίδια στην Ετεροτοπία με διαφορετική μορφή, του οποίου η στόχευση είναι να επιτρέψει στους συμμετέχοντες να καθρεφτίσουν το μαθησιακό τους μονοπάτι σε τρία βήματα.

Στην τελική του μορφή είναι εμπνευσμένο από το “Hero’s Journey”, ένα κοινό πρότυπο ιστοριών με συγκεκριμένες δράσεις και αρχέτυπα που περιγράφει την εξέλιξη κάποιου ατόμου. (για παραπάνω πληροφορίες αναζητήστε τον Joseph Campbell: Ο Ήρωας με τα Χίλια Πρόσωπα.)

Το Travel Diary που χρησιμοποιήσαμε ήταν χωρισμένο σε 3 μέρη:

Βήμα 1: Αναχώρηση. Πριν το Ταξίδι.

Χρησιμοποιήθηκε στις δραστηριότητες προετοιμασίας. Βοηθά στην αντανάκλαση:

  • Του κινήτρου του συμμετέχοντα
  • Των φόβων του συμμετέχοντα
  • Των πόρων του συμμετέχοντα ( εσωτερικοί και εξωτερικοί)
  • Υποστήριξης: μεντόρες, συνοδεύοντα άτομα
  • Προσδοκιών και γενικών στοχεύσεων του συμμετέχοντα

Βήμα 2: Εκκίνηση. Διάρκεια Ταξιδιού.

Χρησιμοποιήθηκε την πρώτη μέρα, ημερήσια ανασκόπηση, ενδιάμεση και τελική αξιολόγηση. Βοηθά στην αντανάκλαση:

  • Ειδικών μαθησιακών στοχεύσεων του συμμετέχοντα
  • Εμποδίων που ήρθε αντιμέτωπη/ος, τρόποι να τα υπερνικήσει
  • Υποστήριξη που βρήκε στη διάρκεια του Ταξιδιού
  • Μαθησιακή διαδικασία, ρυθμίσεις που χρειάζονται
  • Νέες δεξιότητες: γνώση, ικανότητες και συμπεριφορές
  • Μαθησιακές εκβάσεις, προσωπικά κατορθώματα

Βήμα 3: Επιστροφή. Μετά το Ταξίδι.

Χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια της αξιολόγησης και των δραστηριοτήτων που έπονται. Βοηθά να ανακλαστεί:

  • Πώς μπαίνουν οι νέο- αποκτηθείσες δεξιότητες σε χρήση στην καθημερινή ζωή του συμμετέχοντα
  • Πώς έρχονται προνόμια στην κοινότητα μέσω της εμπειρίας του συμμετέχοντα
  • Μακροπρόθεσμη επίδραση στον συμμετέχοντα

Παράδειγμα του Travel Diary μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ: https://www.dropbox.com/s/iews83w6f6k5ilg/heterotopiatour_traveldiary%23Sicily-en.pdf?dl=0

Οδηγός για διευκόλυνση δραστηριοτήτων με το Travel Diary:

Το Ταξίδι του Ήρωα – Πράξεις Το ταξίδι των συμμετεχόντων – Το Ταξίδι στην Ετεροτοπία
ΠΡΑΞΗ 1. Συνήθης Κόσμος 1. Κανονικός κόσμος – Η καθημερινή ζωή του ήρωα, περιγραφή του χαρακτήρα του ήρωα: φύση του, ικανότητές του, τρόπος ζωής. Η ταυτότητα του συμμετέχοντα, υπόβαθρό της/ του, τρόπος ζωής, ήδη υπάρχουσες δεξιότητες.
2. Κάλεσμα σε Περιπέτεια – Το κάλεσμα ουσιαστικά αναστατώνει την άνεση του Συνήθη Κόσμου του Ήρωα και παρουσιάζει μια πρόκληση ή μια αποστολή που πρέπει να αναληφθεί. Μπορεί να είναι κάποια απειλή, ή οποιοδήποτε είδος δυσφορίας. Κίνητρο συμμετέχοντα: δυσανασχέτηση που προκύπτει από κάτι στον κανονικό της/ του κόσμο, που επιδρά πάνω τους ή σε άτομα σημαντικά γι’ αυτήν/ όν’ κάτι θέλουν ν’ αλλάξει στη ζωή τους.
3. Άρνηση στο κάλεσμα – Ο Ήρωας έχει δεύτερες σκέψεις ή ακόμη βαθιές προσωπικές αμφιβολίες για το αν θα δεχτεί την πρόκληση. Όταν αυτό συμβεί, ο Ήρωας θ’ απαρνηθεί το κάλεσμα και σαν αποτέλεσμα κάπως θα υποφέρει. Μια μνήμη παθητικότητας μόλις αντιληφθεί ο/η συμμετέχων ότι έχει να δει κατάματα μια πρόκληση’ φόβοι, αμφιβολίες, λόγοι να μη δράσει. Το αποτέλεσμα αυτής της παθητικότητας στη ζωή της/ του συμμετέχοντα.
4. Συναντώντας το μέντορα – Ο Ήρωας συναντά ένα μέντορα που του παρέχει καθοδήγηση: μπορεί να δόθηκε ένα αντικείμενο σπουδαίας σημασίας, εικόνα για το δίλημμα που έχουν απέναντι, σοφή συμβουλή, πρακτική εκπαίδευση ή ακόμη αυτό-πεποίθηση. Άνθρωποι και καταστάσεις που έσπρωξαν κατά κάποιον τρόπο την/ τον συμμετέχοντα να κάνει ένα βήμα και να κινηθεί προς την πρόκληση, να κάνει μια πρώτη κίνηση προς την αλλαγή που θέλει να δει. ( πιθανόν να είναι άνθρωποι και καταστάσεις από πριν την επιλογή τους ως συμμετέχοντες, και επίσης συνεργάτες οργανισμοί που υποστηρίζουν και προετοιμάζουν την/ τον συμμετέχοντα.
Κατώφλι 5. Περνώντας το Κατώφλι – Ο Ήρωας είναι τώρα έτοιμος να δράσει ως προς το κάλεσμα για περιπέτεια και πράγματι να ξεκινήσει την αποστολή του, είτε είναι σωματική, πνευματική ή συναισθηματική. Μπορεί να προχωρήσουν πρόθυμα ή να ωθηθούν, πάντως σε κάθε περίπτωση τελικά ξεπερνούν το κατώφλι μεταξύ του κόσμου που τους είναι οικείος με εκείνον που όχι. Βάζοντας στοχεύσεις και δέσμευση στο εγχείρημα. Η Στιγμή που ξεκινά το Ταξίδι στην Ετεροτοπία! Είσοδος σε μια κατάσταση ανοίκεια.
ΠΡΑΞΗ 2. Ξεχωριστός Κόσμος 6. Δοκιμασίες, Σύμμαχοι, Εχθροί – Ο Ήρωας ξεκινά τη διαδρομή του. Ο Ήρωας χρειάζεται να μάθει ποιοι χρήζουν εμπιστοσύνης και ποιοι όχι. Μπορεί να συναντήσει συμμάχους και εχθρούς οι οποίοι, καθείς με τον τρόπο του, να την/ τον βοηθήσουν να ετοιμαστεί για μεγαλύτερες δοκιμασίες που έρχονται. Αυτό είναι το στάδιο όπου οι δεξιότητες και/ ή οι δυνάμεις δοκιμάζονται και κάθε εμπόδιο που συναντά βοηθά σε μια καλύτερη θέαση του χαρακτήρα της/ του. Δοκιμασία: Τα εμπόδια που οι συμμετέχοντες έρχονται αντιμέτωποι στη διάρκεια του Ταξιδιού. Εμπόδια που μπορούν να υπερνικήσουν, με προσπάθεια και με αναζήτηση υποστήριξης. Μετά από κάθε δοκιμασία οι συμμετέχοντες εκτιμούν τί πήραν ( πχ. Στη διάρκεια της καθημερινής ομάδας ανασκόπησης, ανασκόπηση των μαθησιακών εκβάσεων της ημέρας). Σύμμαχοι: Στηρίζουν τους συμμετέχοντες κατά το Ταξίδι, το οποίο συνίσταται σε διάφορα: ομότιμη στήριξη, στήριξη από τους οδηγούς ομάδας και συντονιστές, το υποστηρικτικό περιβάλλον , ήδη υπάρχουσες ποιότητες και γνώσεις που φέρουν. Εχθροί: Πράγματα, άνθρωποι, περιστάσεις που εμποδίζουν τους συμμετέχοντες να φτάσουν στη στόχευσή τους, και γενικότερα να νιώθουν ευχάριστα.
7. Προσέγγιση στην Ενδόμυχη Σπηλιά – Ο Ήρωας εισέρχεται στη Σπηλιά για να έρθει αντιμέτωπη/ ος με τη μεγαλύτερη πρόκληση. Ίσως πάλι να νιώσουν κάποιες από τις αμφιβολίες ή φόβους που στην αρχή εμφανίστηκαν πάνω στο κάλεσμα προς περιπέτεια. Η ώρα της μεσοπρόθεσμης αξιολόγησης θα χρησιμοποιηθεί για να αντικατοπτρίσει την Προσέγγιση στην ενδόμυχη σπηλιά. Οι συμμετέχοντες θα κοιτάξουν πίσω στο μονοπάτι που ήδη διένυσαν και θα κοιτάξουν προς τις επόμενες μέρες, ερευνώντας τις αλλαγές που πρέπει να κάνουν ώστε να φτάσουν στις στοχεύσεις που έθεσαν.
8. Η Υπέρτατη Δοκιμασία – μπορεί να είναι επικίνδυνο σωματικό τεστ ή βαθιά ενδότερη κρίση που πρέπει ν’ ανταπεξέλθει ο ήρωας. Πρέπει να βασιστούν σε όλες τις δεξιότητες και τις εμπειρίες που συγκέντρωσαν στη διαδρομή για να ξεπεράσουν την πιο δύσκολη πρόκληση. Είναι το κορυφαίο σημείο για την ιστορία του Ήρωα και εκεί που οτιδήποτε αγαπητό είναι πάνω στο όριο. Είτε νικήσουν είτε αποτύχουν, η ζωή τους δεν θα είναι ξανά ποτέ η ίδια. Στιγμή τελικής αξιολόγησης: Κοιτώντας πίσω στη δυσκολότερη στιγμή του ταξιδιού, το σημείο που οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν ως καθοριστικής σημασίας. Για να την αναγνωρίσουν αυτή τη στιγμή, οι συμμετέχοντες θα ξαναχτίσουν ολόκληρο το ταξίδι και θα κάνουν ανασκόπηση στα διάφορα στοιχεία του, στιγμές, δυσκολίες, κερδισμένες δεξιότητες κλπ.
9. Ανταμοιβή (Αρπαγή του Ξίφους) – Αφού κερδίσουν τον εχθρό, επιζήσουν από το θάνατο και τελικά ξεπεράσουν την δυνατότερη προσωπική πρόκληση, ο Ήρωας είναι ολοκληρωτικά μετετρεμμένος σε νέα κατάσταση, βγαίνοντας από μια μάχη δυνατότερος και ενίοτε με βραβείο. Η Ανταμοιβή μπορεί να έρθει σε πολλές μορφές: ένα αντικείμενο μεγάλης σημασίας ή εξουσίας, ένα μυστικό, μεγαλύτερη γνώση ή αντίληψη. Τελική στιγμή αξιολόγησης: Μαθησιακές εκβάσεις συμμετεχόντων (δεξιότητες, στάσεις, γνώση, άλλα). Εκτιμώντας τις αλλαγές στον χαρακτήρα: πριν το ταξίδι και στο τέλος του ταξιδιού.
ΠΡΑΞΗ 3. Επιστροφή στον Συνήθη Κόσμο 10. Ο δρόμος της Επιστροφής – το ταξίδι του ήρωα δεν τέλειωσε ακόμη και μπορεί ακόμη να χρειάζεται μια τελευταία ώθηση πίσω στον Συνήθη Κόσμο. Η στιγμή πριν ο Ήρωας τελικά δεσμευτεί στο τελευταίο στάδιο του ταξιδιού μπορεί να είναι στιγμή που διαλέγει μεταξύ της προσωπικής του καθαρά στόχευσης και αυτής μιας Υψηλότερης Αιτίας. Επιστρέφοντας στην κανονική ζωή μετά το Ταξίδι μπορεί να είναι σοκαριστικό και ενοχλητικό – έχουν αλλάξει, αλλά στο σπίτι τα πράγματα παραμένουν ίδια. Εκείνη τη στιγμή πρέπει να τους υπενθυμίσουμε (με επόμενες και επανένταξης δραστηριότητες) ότι έφυγαν γιατί θέλησαν να πυροδοτήσουν αλλαγές στην ίδια τους τη ζωή: είναι στιγμή στοχασμού για το πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αποκτηθείσα γνώση και δεξιότητες και να υπηρετήσουν έτσι τις κοινότητές τους και να προκαλέσουν αλλαγές. Ενδυναμώνοντας την «κοινωνική» και «συλλογική» πτυχή του εγχειρήματος.
11. Αναβίωση – Αυτή είναι η κορύφωση στην οποία ο Ήρωας πρέπει να έχει την τελική και πιο επικίνδυνη συνάντηση με το θάνατο. Η τελική μάχη επίσης απεικονίζει κάτι μεγαλύτερο από την ίδια την επιβίωση του Ήρωα με την έκβαση να έχει συνέπειες που φτάνουν πολύ μακρύτερα στο Συνήθη Κόσμο και τις ζωές όσων άφησε πίσω. Τελικά ο Ήρωας θα επιτύχει, θα καταστρέψει τον εχθρό και θα βγει από τη μάχη καθαρός και αναγεννημένος. Στιγμή αξιολόγησης έπειτα από το εγχείρημα (στη διάρκεια των τοπικών συναντήσεων αξιολόγησης): Σε ποιο βαθμό οι συμμετέχοντες έφτασαν τη συνολική στόχευση; ( όχι τις μαθησιακές στοχεύσεις, που είναι οι «ανταμοιβές», αλλά την αλλαγή που ήθελαν να δουν.) Στο «δρόμο της επιστροφής», οπότε από τότε που γύρισαν σπίτι, αξιοποίησαν όσα κέρδισαν στο Ταξίδι;
12. Επιστροφή με το Ελιξήριο – Αυτό είναι το τελικό στάδιο του ταξιδιού του Ήρωα στο οποίο επιστρέφουν σπίτι στο Συνήθη Κόσμο αλλαγμένοι άνθρωποι. Θα έχουν μεγαλώσει ως άτομα, μάθει πολλά πράγματα, αντιμετωπίσει φριχτούς κινδύνους και ακόμη θάνατο αλλά τώρα προσδοκούν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Η επιστροφή τους μπορεί να φέρει φρέσκια ελπίδα σε όσα άφησε πίσω, ευθεία επίλυση στα προβλήματά τους ή ίσως μια νέα οπτική για όλους να αναλογιστούν. Δραστηριότητες συνέχειας: οι συμμετέχοντες βάζουν σε δράση τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες τους, φέρνουν θετικές κοινωνικές αλλαγές. (Μπορεί να εκτελεστεί και να εποπτευθεί μακροπρόθεσμα.)
el/guide/implementation/evaluation/tools_and_methods2.txt · Τελευταία τροποποίηση: 2019/04/02 20:41 από Zoi